tiistai 21. helmikuuta 2012

Huoli nostelee päätään, toivottavasti turhaan..? Ajatuksia rakentamisesta ja sen jälkeisestä ajasta..

Me aikoinaan valittiin tämä Design-talojen muuttovalmis talo. Ensin oli haaveissa Kannustalojen Aurora. Kuitenkin kun järki otettiin matkaan, ettei tällaisellä perhekoolla aleta rakentamaan ja haaveilemaan samaan aikaan vielä yhdestä pienestä, niin ajattelimme että muuttovalmis on meidän juttu.

Kuitenkin tässä viimeisen vajaan vuoden sisällä minun oma käsitykseni on muuttunut täysin muuttovalmiista talosta. Alkuun kaikki meni aivan putkeen. Työt tontilla etenivät jopa etuajassa. Oli erittäin mukava tulla tontille katsastelemaan mitä on tapahtunut, kun yllätyksenä saattoi olla jo sellaista valmiina mitä olisi pitänyt olla vasta viikon parin päästä. Meidän talolla käytettiin paljon virolaista työvoimaa ja olimme hyvin tyytyväisiä heihin. Usein kiittelimmekin tehdystä työstä ja kerroimme olevamme tyytyväisiä jälkeen.

Ongelmia alkoi kuitenkin ilmaantua pikkuhiljaa.

Katon jiirikulmat olivat tehty väärin ja olivat aika härskin näköisetkin. Asiasta ilmoitettiin ja katto korjattiin, mutta vain toisen jiirin osalta, toinen vielä vaiheessa.  Ulkopanelointi porrastaa, koska panelointi on aloitettu väärästä päästä. Tätä ei ole korjattu. Seinässä myös tikkaat ovat vinossa. Lattiavalun kuivumista odotimme ties kuinka kauan. Takkaa lämmitettiin ja sisällä pauhasi meidän oma hankkima kuivaaja. Lopulta huomasimme että puhallusvilloja ei oltu puhallettu ja puhallus oli yli 2kk myöhässä! Mies itse soitti tarkistaakseen asian ja näin todella oli. Kaikki lämpö oli siis mennyt harakoille! Vastaava mestari tykkäsi asiasta kyttyrää ja päätti haluta tikkaat talolle jotta kävisi tarkistamassa tilanteen välikatolla oliko siellä kosteutta jo. No eipä ollut asiaa välikatolle koska sinne ei päässyt heti ensi yrittämällä. Tiellä oli meidän erkkeri. Soittoa D-taloille ja jannu tänne hommiin tekemään uutta sisäänmenoluukkua talon toiseen päätyyn. Luukku oli valmis ja edessä tukipuu. Onneksi vastaava mestarimme on hiukan hoikemman oloinen, joten luikahti luukun raosta tarkastelemaan tilannetta. Kaikki näytti luojan kiitos hyvälle. Samaan aikaan tosin yläkerran katto tipahteli alas samaan aikaan kun maalarit ja tapetoitsijat olivat hommissa. Mistä lienet tämä johtunut? Itselleni tuli mieleen oliko silti kosteutta jo päässyt taloon? Sisäkatto korjattiin vikkelään, ei tarvinnut montaa päivää odotella. Talolla oli hommissa virolaiset maalarit ja tapetoitsijat. Yhdessä kävimme läpi vielä kertaalleen tehosteseinien värit, tapetit ja lastenhuoneiden värit. Kaikki sujui hienosti ja tekijöihin olimme tyytyväisiä.

 Myös laatoitukset sujuivat hyvin. Huomioivat vielä kysyä miten pikkueteisen laatat laitetaan. Ystävällistä porukkaa. Topikeittiöitä odottelimme muutaman viikon. Ymmärrän että rakentamisessa työaikataulut aina venähtävät. Kun miehet vihdoin saatiin talolle hommiin tuli ehkä kaikista yllättävin yllätys. Kodinhoitohuoneen ikkuna oli väärän kokoinen ja väärässä paikassa. Siinä vaiheessa en oikeasti enää tiennyt pitäisikö itkeä vaiko nauraa? Nauroin jo lähes hysteerisesti.
 Työt seisahtuivat kaappien suhteen siihen paikkaan ja odoteltiin taas seuraavaa työmiestä paikalle. Ikkuna otettiin pois, seinä korjattiin ja pistettiin vaneri seinään. Kysyimme miten näin on päässyt käymään?? Ja selitys oli minun mielestäni hiukan tökerö. Tehtaalla ei kuulemma ollut oikeaa ikkunaa niin tekijä oli vaan pistänyt sen mikä oli vastaan tullut. hmm.. mielenkiintoista. Itse ajattelin koko hommasta niin että kun siinä oli makkarin ikkuna ja muutostöitä tehty eli poistettu makkari ja laajennettu kodinhoitohuone, niin pikkuinen moka oli siinä kai mennyt eteenpäin ettei ikkuna asiaa oltu sen enempää mietitty? Asia korjattiin ja kodinhoitohuoneen työtaso saatiin paikoilleen.

Ulko-oveksi me tilattiin ihan tavisovi, ei lisähintaista. Kun ovi toimitettiin mies soitti talolta että ei ihan näytä siltä miltä piti. Tulin itse katsomaan talolle ja totesin että tällaista ei kyllä tilattu. Asiasta soitettiin taas kerran Dtaloille ja toisessa päässä jo oli epäilevä ääni vastassa että hänen täytyy kyllä asia nyt tarkistaa mitä on tilattu?! No ei oltu sellaista tilattu ja meiltä sitten ihan erikseen kysyttiin ottaisimmeko oven kuitenkin vastaan? Oven ikkunoissa oli aika kamalat ruskeat listat ja pyysimme sitten että jos ne vaihdetaan valkoisiin niin voimme ottaa oven, mutta emme lisähinnalla, koska tällaista ei tilattu. Asia sopi ja ovi jäi. Listat vaihdettiin ja loppujen lopuksi ovi on ihan kiva.

Meille luvattiin loppusiivous ennen talonäyttöä. Siivooja porukka oli sitten käynyt pyyhkimässä ilmeisesti pölyt tasoilta. Porukka soitettiin takaisin ja lattiatkin siivottiin. Meille puhuttiin että kaapit tarvitsee vain pyyhkiä, mutta urakka oli melkoinen loppujen lopuksi. Sain siivota talon lattiasta kattoon pölyn peitosta. Talo ei todellakaan ollut muuttokunnossa siivouksen osalta.

Sisäänmuuton jälkeen talossa ravasi jos jonkinmoista miestä. Pieniä hommia tehtiin loppuun ja jälkiä joihin emme olleet tyytyväisiä korjattiin. Keittiöstä puuttui kokonaan liesituulettimen poistoputki! Ihanasti myös lehahti valmistetun ruuan tuoksu keittiön yläpuolella olleeseen makuuhuoneeseen. Nyttemmin ei hajuja ole ilmaantunut.Yksi keittiön loisteputkivalaisin ei ole toiminut alkuunkaan ja odottelemme edelleen josko sen joku tulisi katsomaan? Kodinhoitohuoneen seinävalaisin piti vaihtaa. Esite on kuulemma lähetetty jo marraskuussa mutta eipä se ole tietään löytänyt vieläkään perille. Loppulaskua odottelimme, mutta saimme karhukirjeen. Minne lie loppulasku kadonnut matkan varrella? Laskun jälkeen töitä sitten saimme odotella. Yhdessä keittiö tasossa oli rumasti koitettu peittää silikonilla rikkinäistä kulmaa. Topikeittiöiden mies saapui vaihtamaan tasoa reilu 2kk muuton jälkeen. Vaihdon yhteydessä huomasimme että yhdessä keittiön seinälaatassa oli rikkinäinen kohta, mutta se ei lienet käyttöä haittaa eikä taida edes näkyä silmille.

Suihkujen kanssa ollaan saatu tapella. otimme suihkutilaan kaksi suihkua, jotta kaksi ihmistä voi olla samaan aikaan suihkussa. Emme suikaan koristeeksi ottaneet sitä toista. Heti alkuunsa alkoi olla ongelmia suihkujen kanssa. Vesi tuli kuumana tai kylmänä. Lämmin vesi loppui hyvin nopeasti. Ja jos suihkuun meni kaksi ihmistä yhtä aikaa niin toisesta suihkusta alkoi tulla joko kuumaa ja toisesta kylmää. Paineet heitteli miten sattui ja lopulta oli koko suihku yksi lörähdys. Huuhtele nyt sitten siinä itseäsi saatikka pitkiä hiuksia joita tästä perheestä löytyy 5 päätä. Soitto taas D-taloille ja saatiin jannu katsomaan tilannetta. Vaihtoi uudet ja paremmat sekoittajat. Ja homma pelitti paremmin, mutta taas alkaa olla ongelmaa siinä että toisesta suihkusta ei suinkaan tule niin lämmintä vettä kuin toisesta.. Voin vaan todeta että tämä jatkuva tappelu suihkujen toiminnasta kyllästyttää!

Pakkasilla talossa alkoi tapahtumaan kummia lämmön suhteen. Välillä oltiin hyvin lämpimissä tunnelmissa +25. Ja kohta taas viileissä +18-21. Lattialämmöt heitti miten sattui. Jotkut makuuhuoneet olivat ihan kylmiä lattiasta kattoon. Ja taas soitto Dtaloille.Aiemmin ei ollut mitään huomattu kun pakkanen ei vaihdellut pahemmin ja muutenkin sisäänmuuton aikoihin oli tosi lauhaa ja plussan puolella. Ihmeteltiin kyllä komiaa sähkölaskua mikä tuli ensimmäisen kuukauden jälkeen. Tämänhän piti olla energiansäästötalo. RGtalotekniikan jannu tuli aika nopeastikin paikalle. Yhtenä iltana siis kesken lasten iltatoimien. No ei siinä mitään, eihän hän voi aikatauluilleen mitään. Ystävällinen oli kaikinpuolin, kirosi ja laittoi lattialämmöt oikeisiin asetuksiin ja tarkisti ja sääti ilmanvaihdon. Eli siis meillä ei oltu tehty mitään säätöjä edes koko taloon. Aikuisten makuuhuoneen seinästä säädettiin lasten makuuhuoneen lämpöä ja sitä rataa! Ikkunathan huurtuivat kovilla pakkasilla yli puoleen väliin, syyksi ajateltiin uuden talon rakennusajan kosteuksia jotka ajan mittaan häviävät. Jokaikinen huuru kyllä hävisi kun ilmanvaihtokoneen asetukset olivat kohdillaan! me oletimme että lattialämmöt ja ilmanvaihtokoneen asetukset ovat kohdillaan kun sisäänmuutetaan?! No, nämäkin olisi pitänyt tarkistaa itse. Liekkö komia sähkölasku tästä syystä sitten? mielenkiinnolla odotan uutta laskua.

 Pyykkiä pestessä kodinhoitohuoneen lattiakaivosta pöllähti suomeksi pa*kan lemu kun kone tyhjensi itseään. Ihmettelin sitä alkuun ja epäilin rakasta koiraamme hajun tuottajaksi. Totesin kyllä jonkun ajan kuluttua että koiralla ei voi olla ilmavaivaa aina kun kone pääsee veden poistoon asti. Haju hävisi jonkin ajan kuluttua, olisiko n. kuukauden parin asumisen jälkeen. Alakerran wc tuottaa sen sijaan tuskaa jo. Sisäänmuutettuamme sieltä pöllähti kummallinen haju aina silloin tällöin. Alkuun ei ollut kovin voimakas, mutta silti ilmoitimme asiasta heti Dtaloille. Asiaan suhtaudittiin heti niin että puhdistakaa hajulukot. Puhdistimme puhtaat hajulukot, mutta silti haju yllätti. Puhdistin myös itse omin pikku kätösineni hajulukot, jotta olin varma itsekin että ne oli puhtaat. Haju senkun voimistuu. Aloin sitten ihan tehdä huomioita milloin haju yllättää? Joka ikinen kerta kun tiettyyn lattiakaivoon menee vettä ja samaan tyhjentää myös pesukone. Itse wc:n käytöstä tai vedenlaskemisesta ei tule hajua. Eikä wc:ssä ole lattiakaivoa josta haju tulisi. Hajua voi kuvailla: ummehtuneet pyykit pesukoneessa, märkä maa/hiekka/sora tai märkä vaneri kuten mies hajua hajusteli omassa nenässään. Luottavaisin mielin olen odottanut hajun häviämistä, mutta sitä ei näytä tapahtuvan. Kakkalaitoksenkin eli wehoputsin pussi on vaihdettu kun sitäkin jo kävin syyttämään, mutta apua hajun häätöön ei silti saatu. Yhteydessä ollaan oltu taas D-taloihin, mutta tuntui että mielenkiinto ei kovin herännyt selvittämään hajua. Ja soitimme myös taas vastaavalle mestarillemmekin ja hän kyllä kiinnostui hajusta, kun huomautimme ettei meillä ole wc:ssä lattiakaivoa ja sanoi hoitavansa Dtaloilta myös työnjohtajan? tänne kanssaan katsomaan mikä täällä haisee? Mielenkiinnolla odotamme. Olen koittanut olla stressaamatta asiasta näinkin pitkälle, mutta viime viikolla haju alkoi olla jo niin voimakasta, että enää en voinut olla rauhallisin mielin. Villeimmissä peloissani pelkään että kyse on jostain vakavammasta asiasta. En edes viitsi kirjoittaa tänne pahinta kauhukuviltemaani. Todellakin toivon, että jonain päivänä voin kirjoittaa tänne kuinka jostain pikkujutusta saatiin aikaiseksi järkyttävät hajut vessaan ja kuinka helposti se olikin korjattavissa. Itseasiassa tänään ei ole pöllähtänyt mitään hajua, tämä lienet jo ennätys hajuttomuuden suhteen?

Miksi avaudun nyt näin aiheesta muuttovalmiin kodin rakentamisesta on se että haluan kertoa asioista niille jotka tällaista vaihtoehtoa suunnittelevat. En missään nimessä halua mustamaalata kyseistä talofirmaa! Tyytyväisyyden paremmalla puolella ollaan vieläkin mitä taloon tulee. Ja tosiaan asioita on korjattu, kun niistä on huomautettu.
Tätä blogia on vaan haettu googlella erilaisilla hakusanoilla liittyen ruissaloon ja sen rakentamiseen. Alkuun ajattelin että en avaudu asioista täällä vaan tyytyväisyyskyselyssä jota emme ole vieläkään palauttaneet. Palautamme sen sitten kun talomme on todella valmis ja viat korjattu loppuun asti. Kuitenkin on mielestäni reilua kaikkien osalta että asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä ja kerrotaan vaikka omasta kokemuksesta millaista se todellisuudessa voi olla.  Meidän kuvitelma oli vähän ruusuinen, että tyyliin nostetaan jalat pöydälle ja odotamme kodin valmistumista ilman stressiä. Parisuhdeongelmia ei saatu aikaiseksi rakennusaikana eikä sen jälkeen. Moni asia silti tuotti huolta ja pelkoa. Pelkoa myös siitä että onko talo todella valmis kun edellinen pitää luovuttaa? Siitä aiemmin kirjoittelinkin. Talo todella oli valmis niinkuin oli sovittu, mutta oliko sitten vähän niinkuin "juosten kustu" kauhealla kiireellä? Monta mutkaa on ollut matkassa, mutta eihän se ole matka eikä mikään, jos ei ole mutkia matkassa..? ;)

6 kommenttia:

 1. Voi luoja, että noita probleemia on sitten teillekin siunaantunut!!!!
  Mä sain keskusteluumme liittyen kommentin jonka nyt liitän tähän:
  Siinä on muuten eroa, onko 1- vai 2-kerroksinen talo, nimittäin 2-kerroksinen talo taitaa olla asennushintaan nähden niin paljon työläämpi, että ne menevät helposti ulkolaisille urakoitsijoille jotka eivät tätä ole vielä oppineet. Noissa kph, wc ja khh tiloissa on yleensä poisto, jolloin on tärkeää, että niiden tilojen ovissa on alhaalla 10-20 mm korkea (ilmämääristä riippuen) ovirako, jos näin on suunnitemiin merkitty (OR). Sitä ei pysty normaalilla lautakynnyksellä toteuttamaan jollei ovilehteä nosteta. Ja khh ovessa, tilassa jossa on lattiakaivo, pitää ehkä olla laatan yläpuolella 15 mm tulvakynnys. Laita linkki tuohon blogiin wc hajuista, voihan olla vaikka pesukoneen poisto kytketty muualle kuin kaivoon, jolloin poistaessaan vettä vetää kaivon tyhjäksi.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Sabuska viestistä! :) Olen laittanut asetukset niin että viestit kulkee esille tarkistuksen jälkeen :) Piti ihan mies pyytää lukemaan tuo viesti, kun mun oma pää ei nyt pelitä ihan täysillä tähän aikaan. Kävin tekemässä iltavuoron töissä. Piristi kyllä kummasti, kun olen ollut tosi stressaantunut viime päivinä koko hajujutusta. :/
  Kuitenkin meillä kävi tänään D-taloilta porukkaa ja ottivat asian kyllä mielestäni ihan vakavasti. Huoli helpottaa kun asiaa aletaan tutkimaan. Aina on kyllä asiat hoidettu kuntoon D-taloilta, siitä kiitos heille! :)Ei oikein syytä löytynyt vielä. Haju ei yllättänyt tietenkään heti aamusta. Ja vasta illasta mies havaitsi sen taas ja itse myös vähän ennen klo 23. Katolla on nyt käyty ja siellä oli pari tuuletusputkea vissiin jäässä, lumessa? Ja haju on nyt vähentynyt kun ei ole kovia pakkasia? Hankala juttu.

  VastaaPoista
 3. Ja samalta kommentoijalta lisää:

  Niin noiden hajujen myötä kannattaisi tarkastuttaa myös ilmanvaihdon alipaineisuus talossa, ettei ole liikaa. Enerventin sivuilla on laskuri, miten pitäisi moottorit pyöriä, ja ilman säätöjä ei parempaa F7 hienosuodatinta voi laittaa. Sitä ennen tarkastaa suodattimien kunto, tuloilmasäleikön kuuraisuus (varsinkin kovilla pakkasilla) ja että hyönteisverkko on varmasti pois. Usein lavuaarin putken hk-kumi voi vuotaa, jos putki ei mene ihan suoraan siihen, tai sitten wc-mansetin tiiviste voi olla huonosti mutta se on piilojalan sisällä. Tuskin teillä wc:ssä kaivoa on, jonka sisukalut olisi huonosti paikallaan. Muutosmallisen liesikuvun mahdollisesti puuttuva perhospeltikin voi vaikuttaa noihin painesuhteisiin talossa ja sitten takan vetoon, energiankuluun yms, se on tärkeä reikä joskus sopivasti huonoissa olosuhteissa.
  Miten Sabuskalla, onko parvekaiteeseen tullut joku ratkaisu jo? Vaikka taitaa olla nyt muita murheita päällimmäisenä mielessä. Antoisa blogi, mahtaa Aatsinki olla taas tyytyväinen näitä lukiessaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käväsin sun blogissa ja huomasin tuonkin :) Kiitos :)

   Poista
 4. Voi ei. Toivotaan että hajun syy selviää ja saatte viimein nauttia uudesta ihanasta kodistanne. Mä niin toivon että kun itse pääsemme muuttamaan tämä stressi olisi ohi, eikä ikäviä yllätyksiä tule.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisin käydäkin lukemassa juuri teidän talon laatoituksista. Toivon myös teille parempaa loppuaikaa raksalle!

   Poista