keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Tutkitaan ja korjataan..

Toissa viikolla meillä kävi taas putkari. Kuvasi putkia ja ainoastaan viemärin tuuletusputkesta löytyi joku tukos? Rakennusaikana joku oli villalla ilmeisesti tulpannut putken. Siellä lillui lehtiä ja vettä. Putkari sai tukoksen pois? Ja huuhteli putken. Eipä haju lähtenyt silläkään vaikka aluksi luultiin. Illalla haju ilmestyi taas vessasta.

Saatiin odotella taas melkein kaksi viikkoa seuraavaa liikettä ja soitella perään josko jotain tapahtuisi?
Toissapäivänä ilmestyi taas joku asentaja. Tälläkertaa laitettiin vähän silikonia ja vaihdettiin pöntön mansetti ja lisättiin silikonia. Katselin ohimennen sitä työtä ja totesin mielessäni, että taitaa tehdä ihan turhaa työtä...? Ei se haju sieltä tule. Jotenkin tuntuu ihan turhauttavalle jo kaikki tuollainen pikkuräpläys..


Kolme viikkoa sitten soitin terveystarkastajalle ja ihan sen takia että meillä on oikeus puhtaaseen sisäilmaan. Ei meillä aikuisilla ehkä niinkään väliä, mutta meidän lapsilla!! Kyllä mä ymmärtäisin jos oltais ostettu joku 50-luvun talo, mutta ollaan sentään rakennetettu isolla rahalla ihan uusi talo joka haisee. Haisee aina enemmän tai vähemmän. Käskivät soittaa uudestaan kolmen neljän viikon kuluttua.
Eilen mies soitti uudestaan. Terveystarkastaja sanoi sitten ne sanat ääneen joita en olisi halunnut kuulla edes. Jos vaikka rakenteisiin on pistetty jotain huonoa puuta...?? Ei tarvita kuin yksi paikka.
Jep, jep...eipä olisi eka kerta Design-taloilta. Pari viikkoa vielä saadaan odotella ja sitten tulevat kylään. Eivät tee mitään sisäilmatutkimuksia mutta aistinvaraisen eli nenän varaisen tutkimuksen tekevät. Arvioivat hajua siis siten.. Se riittää ainakin tähän hätään minulle, että tiedän onko täällä turvallista olla lasten kanssa...?

Haju tulee jokatapauksessa aina kun liesituulettimen pistää päälle. Oli wc:n ovi kiinni tai auki. Välillä lievästi ja välöillä taas niin että "silmiä kirvelee". Eilen aamulla oltiin naapurin ja lasten kanssa ulkoilemassa heti aamusta. Tulin hakemaan sisältä postilaatikon avainta ja suoraan sisääntullessa haju hyökkäsi nenään. Pyysin naapuria haistamaan haistaako hän mitään? Haistoi samantien, vähän niinkuin märkä maa haisisi tai ikivanha lattialuuttu.. aikun kiva..
Myöhemmin tuli hyvä ystäväni lastensa kanssa. Hänkin on haistanut hajun muutaman kerran. Tälläkertaa sanoi että nyt haju on niin pistävä että ottaa nenään. Aikun kiva...

Tätä on nyt ruodittu todella aktiivisesti muutaman kuukauden ajan. Kuinkakohan kauan vielä..?? Ennenkuin mitään tapahtuu. Mietityttää vieläkin kun rakennusaikana meillä tippui yläkerrasta katto muutamasta huoneesta. Roikkuivat siihen malliin (U:n muotoisesti, kunnes tippuivat) katosta että olisi ottaneet ehkä kosteutta itseensä?? Kaikki tarkastettiin välikatolta ja puhallusvillat puhallettiin sen jälkeen.
Vastaavamme ei halua oikeen ottaa enää mihinkään kantaa tai ainakin meistä tuntuu siltä. On aika vähäpuheinen asian suhteen.
Design taloilta ei kiinnostusta riitä, ovathan he saaneet rahansa jo ;)
Kuka pitää meidän puolia? Terveystarkastaja? Jää nähtäväksi.

Mulla itselläni on alkanut nostamaan päätään sellainen pieni "kotiviha". Ei ole kiva tulla kotiin kun ensimmäisenä haistaa sen hajun, eikä tiedä mistä se tulee. Ei kiinnosta pahemmin laittaa tätä taloa enää. Aula on kamalan näköinen, ei mitenkään sisustettu.
Oikein huonoina päivinä mietin että koskaan en oikeastaan kadu mitään, mutta tätä päätöstä kadun ja paljon! Ei olisi missään nimessä pitänyt ottaa muuttovalmista. Ja mitä tästä opimme?? Sen että jos jotain oikein haluaa, kannattaa se tehdä itse ;) Tietää mitä tekee ja miten. Ja tietää mitä saa. Jos tarvitsee jotain valittaa niin voi vaan valittaa sitten itselleen. Tiedän jo valmiiksi että kun tämä asia on selvitetty alusta loppuun asti, niin tähän taloon emme jää...Musta on ihan uskomatonta miten paljon tämä asia imee itseensä energiaa meistä. Piti olla elämän parasta aikaa kun muutettiin uuteen "ihanaan" taloon..

Lisään vielä...

Soitin nyt päivällä Hengitysliiton neuvontapuhelimeen. Kerroin mitä on tutkittu ja mitä on ns. korjattu. Sieltäkin sanottiin että kyllä taitaa haju tulla rakenteista, onkohan laitettu märkää rakennusvaiheessa..??
Terveystarkastajalta kuulemma saadaan varmaankin joku lausunto että sillä sitten alkaa homma hoitumaan..? Mä en jaksa enää odottaa kahta viikkoa.

14 kommenttia:

 1. Hei! Otan osaa tuohon ongelmaan, itsellenikin hajuherkkänä ihmisenä kuulostaa ihan painajaiselta. Kyllä uudessa talossa pitäisi olla raikas haju!
  Ihan noin maallikkona kuulostaa siltä että korvausilma tulee "väärästä paikasta" kun liesituuletin aiheuttaa alipaineen asuntoon. Tämähän on yleinen ongelma hiukan vanhemmissa asunnoissa joissa ei ole muuta ilmanvaihtoa kuin liesituuletin.
  Toivottavasti saatte asian korjattua, koita olla stressaamatta sillä se ei tee hyvää itsellesi.

  VastaaPoista
 2. Aargh! Mua niin riepoo asia sun puolestasi! Kyllä ton hajun on loputtava, kertakaikkiaan täytyy! Tsemppiä kovasti tilanteessa jaksamiseen!!!

  VastaaPoista
 3. Voi luojan pyssyt! Muutakaan en nyt tähän hätään osaa sanoa, kun sen, että VOIMIA tiedän mistä puhut ja sen epätietoisuuden tuskan. Olkaa aktiivisia ja soitelkaa eteenpäin. Meillä saattais olla muutama vinkkikin ja halutaan antaa kaikki mahdollinen tuki teidän taisteluun!!!!
  Älkää missään nimessä luovuttako!

  VastaaPoista
 4. Mies just sanoi, etä sillon kun se meidän kylppärin jälkeenpäin tehty seinähässäkkä purettiin, niin sieltä levyn alta tuli maakellarin haju, vaikka märät laudat jotka sinne oli just laitettu, oli osittain kuivahtanut niin haju oli jäänyt :-(

  VastaaPoista
 5. Kiitos anonyymi, Ansukka ja Sabuska kommenteista! :)

  Ei anneta periksi, koska mä en ala ton hajun kanssa elämään, enkä saa myöskään mielen rauhaa ennenkuin tiedän mikä se on. Tuntuu vaan että kaikki menee kovin hitaasti vaikka koitan olla hyvinkin pitkämielinen koko ajan. Tulee päiviä jolloin mun ajatukset täytyy pelkistä kirosanoista... ja toisinaan on taas hyviä päiviä. Luojan kiitos mulla on töitä, jolloin on muutakin ajateltavaa. Ja huomenna on lenkkipäivä hyvän ystävän kanssa :) Mä laitan sulle Sabuska spostia ehkä huomenna kun mulla on vapaapäivä, jossain hyvässä välissä. :)

  VastaaPoista
 6. Siis voi itku!!! Jaksamista oikeasti, varmasti todella rasittavaa ja ahdistavaa tuo epätietoisuus ja se, miten kauan kaikkea joutuu odottamaan. Toivottavasti vika nyt löytyisi pian ja se saataisiin korjattua, niin pääsette joskus ihan oikeasti nauttimaan omasta kodistanne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura kommentistasi!

   Enpä olisi ikinä uskonut että alle puoli vuotta vanhaan kotiimme joudumme kutsumaan terveystarkastajan...

   Poista
 7. Voimia Teille. Onko teillä laitettu tekniseen tilaan ARK-kuvan mukaisesti yläkerran viemäri ja viemärin tuuletusputki väliseinän sisään vai onko ne pinnassa, eli näkyykö tuo laatan läpivienti ja on tarkastettavissa. Se väliseinä on yhteydessä vessaan.
  Vaatikaa ilmatiiveysmittaus ja siinä yhteydessä yrittäisi lämpökameralla etsiä ilmavirtausta, näyttää pienetkin lämpötilaerot tai pintakosteudet tosi hyvin. Se on nykyisin DT:llä mittaus vakiona. Näkisi samoin onko vuotoa vaikka höyrynsulun liitoksessa betonivalun alle, sitten tuo vessan kantava seinä on laitettu kiila-ankkureilla alajuoksu kiinni betonilaattaan ja siinä on varmaan korotusvalu, että jos siitä olisi ankkurin halkaisema betoni talon alle? Tai se laatan ja korotuksen sauma vuotaa. Kieltämättä aikaa kaukaa haettua...
  Miksi ihmeessä joku olisi villalla tulpannut viemärin tuuletusputken? Sehän on vain yläkerran viemärilinjan jatkeena eli yhtenästä putkea? Olisiko siinä voinut käydä joku työvirhe ja vaikka samanlainen radonputken kanssa, ei kai ne ole sekaisin?
  Voisi säätää ensiapuna se iv-koneen ylipaineistus täysille nopeudet ja käyttäisi sitä samalla kun liesikupua jollei ikkunaa halua avata.

  Tuo on ollut selvä työvirhe, että ennen puhallusvillaa on laitettu viileänä aikana? mdf-paneeli kattoon, jolloin kosteus on siihen tiivistynyt ja pilannut sen. Onko siellä maalattu siihen aikaan vai mistä moinen kosteusmäärä on voinut tulla? Se samainen kosteus on myös tiivistynyt yläpohjan höyrynsulkumuoveihin ja kosteus voinut valua ulkoseinien sisempiin villoihin ja vaikka välipohjan villoihin asti. Ei semmoista kosteusmäärää saisi tehdä taloon joka on vain muovin varassa jos on kylmä, oliko teillä se kanavapuhallin silloin talon ilmavaihtona?
  Tai jos vesijohtojen suojaputki olisi rikki talon alta, ja käry tulisi sitä pitkin talon alta? Jos sinne laittaa vettä niin pysyykö se sisällä? Täyttää ensin vettä kunnes nousee tulvarista varaajan alle ja seuraa laskeeko pinta. Tai paineilma ja tulppaus. Näkyykö teillä jostain vanhoista kuvista miten sitä puutavaraa on säilötty mitä on mennyt sisälle, onko siellä ollut pressu päällä ja alla ilmarako. Millä niitä puita sitten tutkisi, ottaisi ainakin vessasta lampun pois katosta tai kattopaneelia reunasta että näkisi sinne katon päälle ja väliseinäpuihin, tai sitten poraisi vaatehuoneen puolelta runkotolpan vierelle kuppiterällä reiän ja katsoisi sisälle seinään? Lyötiinkö teillä heti ristikoiden kylkivahvikkeet paikalleen vai varastoitiinko niitä pidempään ulkona?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pinnassa ei ole mitään putkia vaan kaikki piilossa.

   Se on hyvä kysymys miksi tuuletusputki olisi tulpattu?? Näin kuitenkin kuulemma oli tehty. Me emme ole nähneet tätä omin silmin, mutta Lvi-jannu sanoi näin.

   En tiedä onko radonputkea mitenkään tarkistettu saatikka onko ne sekaisin?

   Puhallusvillat puhallettiin lokakuun loppupuolella kun minä katsoin aikajanalta ettei asiaa ole tehty. Ja mies soitti vielä kyseiseen firmaan onko asiaa tehty ja ei oltu tehty. DT ei ollut asiaa huomannut ollenkaan. Olisi varmaan jäänyt tekemättä jos ei oltaisi itse asiaa huomioitu ;) Maalarit oli täällä olleet juuri hommissa ja siltä osin talo oli valmis ja katto tippui alas.. välikatolla käytiin ja paikat tutkittiin, vaiko hutkittiin ;)
   Tässä kun asiaa muistelen niin yksi makuuhuone tuoksahti sisäänmuuton jälkeen hieman makealle, mutta arvelin sen tuoksahtamisen tulevan uudesta ikean hyllystä joka asennettiin seinään. Liekkö märkää sitten jossain seinän välissä??? Joskus uudet huonekalut tuoksahtavat milloin millekin. Tosin siinä huoneessa tuoksahti myös ruoka kun ruokaa laitettiin, nykyään ei tuoksahda..

   Kanavapuhallinta en ole nähnyt ja mies muisteli aikaa taaksepäin, ei ole hänkään. Sitä ei varmaan ole koskaan ollutkaan?? Eipä olisi ihme kun monta muutakin asiaa on vituralleen tehty.

   Vesijohtojen suojaputkea ei ole tarkistettu. Kai meidän pitää itse se tarkistaa?
   Täällä tuntuu käyvän LVI-jannu säännöllisesti silloin kun mies soittaa entiselle työmaapäällikölle ja huutaa jo perkeleitä huom ENTISELLE, joka siis lopetti hommat siltä osin joskus kesän alkupuolella. Sen jälkeistä työmaapäällikköä ei ole näkynyt sitten viime aikoina eikä kuulunut, kadonnut kuin pieru saharaan tai muuttunut näkymättömäksi ;)))

   Puita säilöttiin asianmukaisesti meidän muistikuvan mukaan. Ulkona olleet olivat pressun alla suojatttuna ja ilmarako alla. Meidän talo on mäen päällä ja täällä oli tosi kuivaa ja lämmintä kesällä. En jaksaisi uskoa että olisi kastuneet pahasti sateilla..? Ellei veli virolainen olisi kaivellut jostain sitten märkää puuta? Jotenkin en jaksa uskoa niistä timpureista mitä täällä oli, olivat mielestämme tosi tarkkoja ja järkirakentajia. mutta mistäs sitä sitten tietää.. Käytiin usein täällä ja kai se olis silmään pistänyt jos huonoa olis laitettu...?

   Haju tuli taas todella voimakkaana eilen. Ja nyt on paikallistettu se alakerran vessan vasempaan nurkkaan ja sille seinälle. Vissiin tehdään tässä muutama reikä siihen ja kurkataan sisään.

   Eilen huomattiin vessan seinän puoleisen suihkun takana olevan laatan olevan irti. siis koputtelemalla.

   Kiukuttaa niin paljon, meillä on muutakin tekemistä tässä elämässä kuin tutkia asioita vastavalmistuneesta talosta, jotka eivät meidän mielestä kuulu edes meidän riesaksi, vaan DT:n.

   Kiitos kuitenkin Kuhanen taas kerran hyvistä vinkeistä!

   Poista
 8. Teillä menee sitten varmaan ne yläkerran viemäri ja radonputki teknisessä tilassa seinän sisässä, jollei niitä näy, sähkötaulun vieressä. Siinä pitäisi kyllä viemärissä olla rassiluukun korkki näkyvissä. Olisiko voinut mennä vaikka ruuvi tai naula putkeen ja tullut reikä tai lohkeama, vessan vasen nurkka eikö olekkin sillä seinällä, missä lämminvesivaraaja ja sähkötaulu ja niiden välissä sitten nuo putket? Olisi pitänyt kyllä kamerassa näkyä jos tullut osuma. Lähtisikö helposti irti teknisen tilan lattiasta se jalkalistalauta, jossa on kumitiiviste alareunassa. Nuuhkisi vähän sieltä ja sen takaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikaisesti kommentoin että tänään on ihan aloitettu kunnon tutkimiset hajun suhteen...? Kysymysmerkki siksi että tässä on kestänyt jo liian kauan ja hehkutettu jo syyn löytyneen jne...Uskon sitten kun ollaan asuttu 2 viikkoa hajutta ;)
   Ja nyt sitten kuvattiin lisää/uudestaan viemäreitä ja tuuletusputki. Ehjiltä näyttää kaikki putket. Koskaan ei epäilty suihkutilan viemäriä, sillä koskaan ei ole haissut siellä, eikä sieltä ole tulvinut hajua kodinhoitohuoneeseen. Suihkutilan seinän takana siis tämä surullisen kuuluisa hajuvessa jossa ei siis lattiakaivoa. Ja suihkun lattiakaivo ei haissut kun viimeksi se avattiin joskus helmikuun lopulla? DT:n väen ollessa silloin paikalla ja ronkittiin hajulukot ym. Nyt kun se avattiin niin sieltä lehahti se sama pistävä haju, hyvä kun ei silmiä jo kirvellyt! Tosi pahana siis, varmaan jotkut mehevät kasvustot siellä muhi...
   Kameralla näkyi raksa-aikaista hiekkaa? putkessa ja putki puhdistettiin. Se miten haju tulvii wc;n puolelle eikä muualle taloon on mielenkiintoista? Pujahtaako kodinhoitohuoneen läpi hajuttomana vessan puolelle ja lehahtaa valloilleen... ? ;D
   Tehtiin myös wc:n seiniin 2 kohtaan reiät ja katsottiin kameralla seinän sisään. Kaikki on kuivaa ja puhdasta, eikä haju silloin tulvahtanut vaan pössähti aina silloin tällöin. Liittyisikö tuuletusputki kuitenkin tähän jollain tapaa kun ulkona tuulahtaa..? mietin minä. En tiedä, en ole perehtynyt niin putkijuttuihin, enkä aio perehtyä :DVaikka siltikin ajatustyötä tähänkin aina kulutan..
   Siellä ei siis ole mitään huonoa seinän välissä. Nyt tutkimisen ja putsauksen jälkeen pöllähtelee vielä, mutta selkeästi hailunpana.

   Teknisessä tilassa käytiin myös mutta sieltä ei mitään löydy.Sieltä on muutenkin hankala tutkia kun on niin ahdas paikka. Maalämpöpumppu vie lähes kaiken tilan.
   Ja täällä kävi sellaiset ihmiset nyt tutkimassa, jotka uskoakseni ottaa asian niin että se ihan oikeasti nyt korjataan. :)

   Poista
 9. http://www.peltaco.com/fi/page/246 tuolla virtausilmaisimella voi ilmavirtoja ja suuntia tutkia, ehkä vähän laimea teidän tarkoitukseen. onniselta yms saa ainakin ja tietenkin heidän vähittäismyyjiltään. 30-50 € ?.

  Mitä niille elementtien tukitolpille tehdään, mitkä on painettu kaivurilla perustusmaahan? Repiikö asennusmiehet ne irti kun niitä ei enää tarvita, vai jääkö ne sinne talon laatan alle maahan mätänemään? Tarvisko nekin laittaa varmuudeksi kyllästetystä, jos vaikka menee vahingossa poikki ja jää sinne?

  VastaaPoista
 10. Meillä ei ollut koskaan kaivurilla painettuja tukitolppia koska mun mies ei suostunut sellaiseen. Sitten kun ne olis poistettu niin ne olis repineet sen tiiviiksi lätkätyn pohjan. Meillä laitettiin pinnalle puunrunkoja jotka hoiti homman ihan yhtä hyvin ja poistettiin sitten niin ettei mitään jäänyt sinne mätänemään.

  VastaaPoista
 11. Jo 2012 oot tällausen tekstin kirjoittanut ja vasta reilu kk sitten pääsitte evakkoon. Tosi hurjaa. :( Toivottavasti tästä saahaan firma vastuuseen ja teille korvaukset.

  VastaaPoista