maanantai 29. kesäkuuta 2015

Äiti, anna mulle ilmanputsari!

Niinpä lapseni olit aivan oikeassa kun sitä usein pyysit kevään alkaessa.
Aina vastasin sinulle: Sinä tarvitset tukkoiseen nenääsi nenäsuihketta. Ja sinä vastasit: Mutta kun se ei ole tukossa vaan se on niin kuiva että sillä on vaikea hengittää. En pysty nukkumaan, en saa unta.



Miten meillä on oireiltu?


Oikeastaan oireilua on ollut aina. Kun muutimme tähän taloon, niin ensimmäinen kevät oli hyvin hankala. Siitä keväästä löytyy juttua blogista. Ja talahan tutkittiin.

Sen jälkeiset keväät ja syksyt on olleet hankalia, aina vain paheten vuodesta toiseen.
Viime keväänä alkoi ruokiin oireilu. Meidän nyt 7,5vuotias oli vauvana moniallerginen ja muutti tähän taloon 4,5vuotiaana kaikkea syövänä, kaikki ruuat oli palautettu.
Viime keväänä tosiaan alkoi putkahdella ristireaktioita ja kauhea hengityshönkä. Pistettiin tottakai kovan siitepölykevään piikkiin. Lääkitys aloitettiin kuten myös pikkuveljelle, silloin alle kolmivuotiaana. Refluksia oli, lääkitys auttoi myös siihen. Silloinen allergialääkäri epäili pahimmaksi edelleen maitoa.

Syksyn tullessa ilmestyi sama hönkä. Alkoi koulu, erilainen ruokavalio. Paljon sellaista mitä ei kotona paljoa käytetä. Oireilu lähti lopulta ihan käsistä. Lapsi itki ettei halua kouluun, päätettiin karsia ruokavalio, kaikki pois mikä vähäänkään oireilutti.
Samaan aikaan silloin 3,5vuotias pikkuveli oli karsimislistalla ja vaihteeksi maidoton.
Myös silloin 5vuotias tyttömme, aina ilman allergioita alkoi oireilemaan. Hänelle ilmestyi refluksia ja korvatulehduksia kuten molemmille pikkuveljillekin. Myös meidän vanhin lapsi sai pahan korvatulehduksen. Vanhin tyttö valitti refluksia ja päänsärkyä.
Minäkin kärsin ajoittain refluksista, jäin gluteenittomalle ja illä helpotti.

Sairasteltiin syyskuusta joulukuuhun.Apteekkin kannoimme 700€.

Pieni lepotauko saatiin pitää joulu-helmikuussa. Samaan aikaan muutimme alakertaan pikkupojan kanssa joka ei ollut puoleen vuoteen nukkunut. Syötin lapsille vitamiineja ja maitohappobakteereita ja kädet ristissä toivoin että he pysyisivät terveinä.

Helmikuun loppupuolella alkoi tupsahdella iho-oireita. Olin saanut allergialääkkeet tauolle joulukuussa, normaalisti allergialääkkeet saadaan tauolle suunnilleen syyskuussa. Aloitimme taas lääkitykset kahdelle, kohta kolmannelle ja sitten neljännellekin.
Pojalle silloin 3,5v saattoi tulla koko vartalo ihottuma tai posket lehahtaa. Refluksi alkoi räjähdellä vaikka mistä. Ensin lähti tomaatti, sitten pinaatti, tonnikala, punajuuri, ketsuppi, jopa kurkku ja tavalliset ristiinreagoivat porkkana, omena, päärynä jne. Ajateltiin vaan että nämä nyt vaan on tällaisia nämä meidän lapset. Me nyt vaan olemme saaneet tällaisia refluksi/allergiapommeja.

Koko kevät oli ihan kaaosta. Lapset kävi ihan ylikierroksilla. Yhtä itkua ja raivoa, refluksia. Annoin jotain "väärää" pojalle nin kauhea raivari, koko olemus muuttui. Ihan kuin hän olisi ollut jossain tilassa?  Samaan aikaan alkoi ilmestymään 5,5vuotiaalle tytölle kummallista heräilyä. Muutaman tunnin kuluttua nukahtamisesta tyttö heräsi yläkerrassa kauhukohtaukseen. Käveli alakertaan, vapisi, hikoili ja puhui sekavia. Katse oli lasittunut. Kohtaukset näyttivät pelottavilta. Aloitin allergialääkityksen. Hetken kohtaukset pysyivät poissa kunnes taas alkoivat. Loppuivat vasta kun lapset siirtyivät alakertaan nukkumaan ja lapsi sai astmalääkityksen. Nyt lääkitys on onnistuneesti purettu, eikä koohtauksia ole tullut.

Kuopus oli oma lukunsa. Kevään alkaessa ilmestyi kummallista lepäilyä. Asento oli kuin olisi ollut vatsavaivaa. Mahallan pylly pystyssä hetki ja sitten taas matka jatkui. Oire osottautui alkavaksi astmaksi, pikkulasten ensi oire. On pakko levätä välillä ja että jaksaa taas. Astmaa oli kai ollut ilmoilla jo edellisenä keväänä, jatkuva pikku yskä mitä tk:n lääkärit eivät osanneet yhdistää astmaan ja allergioihin.
Mikään siis kerrassaan ei mikään ruoka  sopinut yhtä teelusikkallistakaan. Edes yksi minisunin d-vitamiinikaan ei sopinut. Kaikki räjäyttivät refluksin, posket paloivat ja lopulta tuli suoli oireet. Astmalääkitys sensijaan auttoi ja lepäily loppui. Saimme ensimmäiset kokonaiset yöt. Kuitenkin allergiat voivat paksusti.

Vanhin poikamme oli 8viikkoa työharjoittelussa. Ja kun hän palasi kotiin sai järkyttävän yskän samantien. Katselin kummissani kun hän tuli kotiin niin usein nenä pamahti harmaaksi. Sanoi sitten myöhemmin että aina kun taloon astuu niin samantien kaikki limakalvot, poskiontelot kuivuu. Lopulta esikoinenkin heräsi aamuisin kirjavana. Kirjavana heräily loppui kun sain hänet alakertaan nukkumaan.


Vanhimmalla tytöllä esiintyi jo pitkään usein toistuvaa päänsärkyä, refluksia ja ruokahaluttomuutta. Ajattelin että unohtaa juoda ja siitä päänsärkyä? Syö liikaa herkkuja ja ruoka ei maistu? Iho huonona kun syö herkkuja? Kummasti iho parani ihan parissa päivässä kun muutti myös alakertaan.

Lapsilla on myös oireena kalpeutta, vaikka hb on hyvä.

Tällähetkellä vointi on ihan hyvä. Lapset ulkoilee niin paljon kuin mahdollista. Ruokia on saatu palautettua, koivukin on rauhoittunut.

Tällähetkellä eniten ooireilin minä. En kestä ulkomultia edes. Sade säät on tuskallisia. Yläkerta oon käyttökiellossa, en kestä yhtäkään tavaraa sieltä ilman oireita, pahin oire on vapina ja huonovointisuus. Jotkut vaatteet oireiluttaa. Kemikaaliherkkyys on tosi pahana. Jopa LV:n tuotteet ei käy. Jotkut tutut shampoo, hoitoaine ja saippua tuoksut kestän. Äidilläni ole tykännyt aina käydä kun ilma on hyvä eikä eläimiä ole. Viime kerralla en sietänyt enää käydä pyykinpesuaine ja kukkamullat teki niin pahaa että tuntui kuin olisin ollut kaasukammiossa, olo meni ihan veteläksi ja ulos piti päästä.
Naapurissa kävin puoolen tunnin visiitillä ja kissoista sain niin pahat oireet että allergiakrapulassa meni koko seuraava päivä.

Toivottavasti talon tilanne selviää ja me parantuisimme.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti