perjantai 16. marraskuuta 2012

Niin se vuosi vaan hurahti jo..

Vuosi elämää talossamme on nyt eletty.

Alun innon ja onnellisuuden merkeissä. Kaikki tosiaan oli uutta ja uutta hankittiin innolla kalusteista lähtien. Oli ihana laittaa sitä unelmaa mikä oli ollut jo pikkutytöstä lähtien: iso omakotitalo, ison perheen kanssa ja maalla. Ei me nyt ihan maalla olla, mutta melkein ;) Ainakin verrattuna siihen että mä joskus muutin tänne pikkukylään sieltä Sellon kupeesta. Oli aikamoinen "kulttuurishokki" kun shoppailemaan ei lähdetty enää tuosta vain kävelemällä 700metriä.. ;) Päiväkoti ei ollutkaan 50m päässä, eikä lasten koulu 350m päässä..

Ensimmäisen kuukauden jälkeen muutosta me aloimme sairastelemaan oikein urakalla. Jouluaattona mies istui kuopuksen kanssa hengittelemässä avaavia. Ja siitä sairauskierre jatkui kesään asti. Me ei olla kyllä ikinä sairastettu niin paljon! Mikä oli syy? Jaa-a? Tutmuksia teetettiin talosta asti. Ja vaikka on kirjallisesti meillä todettu se että sisäilma ongelmat johtuvat  talon ilmanvaihdosta, niin siitäkään huolimatta sille ei ole tehty mitään talotoimittajan Design-talojen puolesta. Minkäs ihan oikeesti teet vaikka kuinka otat yhteyttä, niin heidän tutkimusten mukaan ongelmaa ei ole. Kannattaa varmaan luovuttaa sitten, antaa olla? Vaikka he lupaavat että sisäilma on tärkeä osa asumismukavuutta niin tässä talossa se ei toteudu.

Monenlaisia alan "ammattilaisia" täällä on käynyt ja olen avannut heille ovet meidän kotiin.  Hajuongelma piinasi meitä melkein vuoden. Sitä en osaa sanoa piinaako vielä? Putki vaihdettiin toissailtana. Sieltä löytyi ruttuputki täynnä vettä. Ei toisalta mikään ihme kun yksi alan "ammattilainen" sinne heitti aikoinaan 10litraa vettä huuhdellakseen sen jonkun villatukoksen mikä siellä kuulemma oli. Kun tätä kyseenalaistettiin, niin tällaista ei koskaan ollut tapahtunut!  :O Mulla oli silloin täällä ystävä kylässä kun tämä henkilö vettä sisältä pyysi ja kertoi että kippasi sen sinne. Kuitenkin juttu muuttui matkalla ja hän oli ihan omin pikkukätösin kuulemma kaivanut sen villaköntin sieltä putkesta  ;)
Sen jälkeen päätin ettei tänne yksikään ihminen tule siitä firmasta ellei mieheni ole paikalla. Jo se on kumma jos ei aikuinen ihminen pysty virheitään myöntämään, että nyt tuli tehtyä virhearvio ja tehtyä jotain typerää ja hätäpäissään pitää valehdella ettei tällaista koskaan tapahtunut.

Topikeittiöt hoitivat korjaustyöt todella nopeasti mikä oli tosi positiivinen yllätys :) meidän 3v ei oikein ollut mielissään kun rikkinäinen lamppu vaihdettiin. Kädet puuskassa hän ilmoitti että:" ÄITI! se oli meidän LISKOLAMPPU ja työmiehet otti sen pois!!" Siis discolamppu ;)
Odotellaan vielä loppuhommia.

Mun käsitys helposta rakentamisesta muuttovalmiina ei ole muuttunut yhtään positiiviseen suuntaan. ja monen ihmisen käsitys on varmasti myös muuttunut meidän kokemuksen jälkeen. Monet DTalosta haaveilleet tutut ja ystävät on pistäneet lehtien keräykseen tai takkaan DTalon esitteet. Ja talomallit ovat vaihtuneet vikkelään.

Sairastelu kausi avattiin jälleen syyskuussa. Tällähetkellä on menossa terveet päivät? En tiedä kuinka kauan tätä kestää. Toivotaan että pitkään? :) Mielenkiinnolla odotan miten sujuu kevääseen asti?
Jos alkaa näyttää pahalle että jatkuva sairastelu taas alkaa ja jatkuu loputtomiin, niin harkitsen uutta homekoiratutkimusta. Otetaan vaikka toisesta firmasta, jotta saadaan eri koiran mielipide asiasta? ;) Ja olisi varmaan ihan aiheellista teettää se keskitalvella kovilla pakkasilla ettei normaalit ulkohomeet luonnosta sekoittaisi koiran tarkkaa nenua? ;)

Meidän loppuarvio on, ettei ihan putkeen mennyt. Jossain on kuitenkin elettävä kaikesta huolimatta ja koitettava olla tyytyväisiä siihen mitä sai ;) Ehkä meillä oli liian kovat odotukset...? :O Eihän kaikki kaikkeen pysty, en minäkään :D

Mukavaa viikonloppua kaikille!  :)

6 kommenttia:

  1. Viemärin hyvin lämpöeristetty (kylmässä tilassa) tuuletusputki menee katolle siten tehtynä, että sinne katolle voi vaikka laittaa pöntön ja hoitaa asiansa. Mutta sitten tältä pöntöltä puuttuu korvausilman saanti, eli tavara mennessään putkea alas imaisee pöntön vedet mukanaan vesilukosta. Samainen putki, jossa on yläkerran vessan pönttö, jatkuu katolle, ja pakkaskeleillä katon putken päähän tulee mitä merkillisemmän näköinen kikkare jäätä, ainakin kaupungin verkossa, jonka pää on katolla auki.
    Putken päähän voi laittaa ulkonäon takia samanlaisen hatun kuin keittön liesikuvun poistoputkeen, mutta ilman keskimmäistä sadesuojaa, koska huohottaessaan ja jäätyessään sadesuoja menee tukkoon. Putkeen siis kuuluu sataa vettä, ja se menee viemäriverkostoon. Wehoputsin tapauksessa ehkä ei tule samoin jäätä, mutta kyllä sielläkin lämpimien pesuvesien kosteus höyryää putkesta ulos taivaalle.
    Jos putki on tukossa, niin oireena pitäisi olla pönttöjen vesilukkojen tyhjentyminen huuhtomisen yhteydessä. Jos tukos aiheuttaa hajuongelman, voisi helposti kuvitella, että samoin vuotaa viemärivesi tai kostea huohotusilma ulos putkesta, ei ollenkaan hyvä juttu.
    Pyydä ihmeessä kirjallinen selvitys asiasta, jolloin asia ei mutkistu enempää matkalla blogiisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin missä on mutka tullut matkalla blogiin? Niinhän se keväällä käynyt jannu sanoi että siellä oli tukos jonka hän huuhtoi vehoputsiin. Kun kysyimme asiaa, että mitäs tämä villakökkäre tekee meidän vehoputsille, tukkiiko se sen, niin meille sanottiin että ei sellaista ole koskaan tapahtunut. Se kaivettiin käsin ulos kuulemma sieltä. Hupsista, kun kyseinen jannu haki sisältä 10l vettä ämpärillä katolle ja kippasi sinne, jäiköhän ne vedet sinne putkeen killumaan?? kun taas toiset jannut tulivat vaihtamaan putkea ja totesivat että kylmässä tilassa oli negatiivinen kaato täynnä vettä, se oli melkein kuin vesilukko. Puoli putkea täynnä vettä.

      Poista
    2. ja lisään vielä, että tiedät varmaan kun siellä on se ruttuputkiliitos(joka tosin lepää nyt meidän pihalla), niin kaiken järjen mukaan negatiivisessä liitoksessa se venyy ja vanuu alaspäin vielä enemmän mitä enemmän siellä on vettä painona, esim juuri tuo kymppilitra? tai sitten mä olen tosi juntti, että edes tällaista kuvittelen..
      Ensimmäisellä kerralla kuvattaessa siellä ei ollut mitään muuta kuin tämä villakökäre tukkeena, mutta kas kummaa kun kuvattiin uudestaan, kamera suorastaan sukelsi veteen. Kulma oli yhtäkkiä virheellinen vaikka edellisen mielestä se oli normaali.

      Poista
  2. Joo käsitin ehkä väärin, että kurttuputki olisi tällaista metallista iv-haitariputkea http://www.taloon.com/ilmanvaihtoputki-taipuisa-100-x-2500-mm/LVI-8102304/dp?openGroup=1091.
    Vaikka se olisikin ollut tällainen http://www.taloon.com/muhvikulma-taipuisa-sn8-110mm-0-90-astetta/LVIN-2521014/dp, niin silti vähän väärillä osilla tehty.
    Kun kurttuputkessa on ollut vesilukko, niin tuuletus ei ole toiminut. Varsinkin yläkerran vessaa käytettäessä pumpattaessa pöntöllinen tavaraa papereineen menemään putkea alas talon alle olisi pitänyt sitten joko pöntön vesilukon tai lattiakaivon/lavuaarin vesilukon tyhjentyä samalla, jotta tyhjennys saa ilmaa taakseen kulkiessaan alaspäin, olettaen, että kurttuputken vesilukko on niin tiukassa, ettei se vesi hulahda putkea alas. Tämän tyhjentyneen vesilukon sitten olisi pitänyt päästää hajua sisään putkistosta, kunnes täytyy. Voi tietenkin olla, että jos se on ollut lavuaarin vesilukko, niin se on heti perään täyttynyt, kun on kädet pesty.
    Huonoin asia on, jos näin ei ole käynyt, koska silloin oletetavasti huohotusviemäriputki vuotaa ilmaa jostain liitoksesta siellä entisten kurttuputkien suunnalla.
    Siinä voi tulla kondenssivesiongelma sitten yläpohjan villoihin. Siksi kirjoituksesi kuulostaa huolestuttavalta, kun minulle jäi sellainen kuva, että kurttuputkessa on ollut vesilukko, ja silti mitään oireita pönttöjen huuhtomisen tyhjennyksessä ei ole mainittu. Eli jos siellä on käytetty tuollaisia vääriä osia, ja liitokset falskaa, ja hajuongelmaa on havaittu. Mutta yläpohjasta se haju kämppään tuskin on tullut, eli voisiko vääriä putkiosia olla myös alempana? Ne taas olisi pitänyt näkyä kameran kuvassa.
    Jos asia menisi esimerkiksi kuluttajariitalautakunnan käsittelyyn, jos vaikka teidän oma urakoitsija korjaisi ongelman lopulta ja haluaisitte korvauksen asentajan veloituksesta, niin käsittely mennee kirjallisten dokumenttien perusteella, eli reklamaatioiden, vastineiden ja sähköpostien mukaan. Siksi on välillä tosi vaikeaa saada mitään paperilla urakoitsijalta.

    VastaaPoista
  3. http://www.taloon.com/vilpe-074202-taipuisa-putki-110/LVI-7813602/dp

    tuo se varmaan on ollut jos venyy ja paikkuu, mutta onneksi ollut sitten joustavaa kumia. Mieti kun se on jäätynyt umpeen siellä välikatossa, ja toivon mukaan pysynyt ehjänä eikä revennyt mistään. Sitten olisi tullut se 10 litraa vettä villoihin+putkeen osuvat sadevedet ja kondessivedet

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just toi putki se oli. Mä en halua edes miettiä mitä olis voinut käydä. Enkä halua edes nyt just miettiä miten ne muut putket siellä sojottaa...?! Toivotaan että hyvin ja oikein.

      Poista